Thursday, May 13, 2010

Oudon muotoiset

Pitkaan ja hartaasti remontoitu katu Budapestin keskustassa on nyt vihdoin valmis. Katu alkaa Petöfi Sandor utcana ja jatkuu Október 6 utcana. Alunperin hanketta mainostettiin tulevana kavelykatuna, mutta naköjaan autotkin ovat sallittuja. Jalkakaytavat ovat mukavan leveat ja laatoitenut - tosin taas silla vaalealla kivella jonka pinta sadekelilla aiheuttaa liukastumisia. Penkkejakin on ripoteltu kivasti matkan varrelle. Jokin kokonaiskuvassa kuitenkin tökkii (niiden autojen lisaksi). Joka ikinen tolppa, lampunpylvas ja roskalaatikko on vinossa! Ja viela ihan tarkoituksella. Kyse on modernista designista. Kadun varrelle olisi ehdottomasti pitanyt laittaa selkeat, mustat valurautaiset ja ennenkaikkea tyyliin sopivat vanhanaikaiset lyhtypylvaat, tolpat sun muut.
Unkarilaisilla tuntuu olevan jokin ihmeellinen mania kaikkeen oudon muotoiseen arkkitehtuurissa ja sisustuksessa. Ruotsalainen ystavaperhe osti 90-luvun alussa rakennetun talon Budan kukkuloilta. Sijainti ja neliömaara oli lapsiperheelle ihanteellinen, mutta muuten asunto osoittautui harvinaisen epakaytannölliseksi. Tuntui etta arkkitehti oli oikein kunnolla leikitellyt mita ihmeellisimmilla tilaratkaisuilla. Joka huoneessa oli hukkatilaa useampia neliöita, taysin tarpeettomia kaaria ja onkaloita siella taalla. Ei auttanut pistaa tilat uusiksi, tosin rakenteista löytyi pylvaita ja tukirakenteita joita ei piirustuksissa nakynyt...
Olin jokunen aika sitten unkarilaisen Klaran kanssa kylpyhuonekalusteostoksilla. kalusteet eivat tulleet Klaralla itselleen vaan hanen sisarensa omistamaan asuntoon, joka vuokrattaisiin eteenpain. Tarkoitus oli tehda asunnosta mahdollisimman neutraali ja toimiva. Klaran ajatus kuitenkin oli tehda kylpyhuoneesta sellainen, etta uusi asukas huomaisi heti kuinka jokaista yksityiskohtaa on todella harkittu ja mietitty loppuun asti. Toisin sanoen Klara halusi kaarevaa ja vinoa siis todella oudon muotoisia ratkaisuja, jotka eivat onneksi sopineet mitenkaan pieneen kylpyhuonetilaan ja nain lopulta paadyttiin ryhdikkaisiin ja funktionaalisiin perusratkaisuihin. "Mutta jos seuraava vuokralainen on psykiatri ja haluaa tasta asunnosta oman vastaanoton niin..." Niinpa niin.
En nyt viitsi menna sen syvemmin ystavani Monikan kodin sisustukseen. Sen verran vaan, etta han on itse suunnitellut huonekalunsa, jotka puuseppa on sitten toteuttanut. En tieda funktionaalisuudesta mutta mita erilaisemmissa muodoissa kylla löytyy...
Tietysti jos on koko lapsuutensa elanyt lahiössa valuumuotissa tehdyssa betonitalossa, niin sita varmaan kaipaa erikoisempia ratkaisuja, mutta joku raja sentaan pitaisi olla. Eika se pelkka Alvar Aaltomainen funktionaalisuus ole kaikkeen ratkaisu vaan myös se, etta silma lepaa omassa ymparistössa, on se sitten koti, työpaikka tai asuinalue.
.

No comments:

Post a Comment